lily

Bruidsmodetips voor de kleine bruid.

Saskia Koppejan liet in 1980 haar eigen bruidsjapon door een couturier maken. “Ik trouwde in een traditionele, hoog gesloten, lange eenvoudige japon. De japon had een slanke lijn zonder hoepel, geen plooien in de taille en een verlengd bovenlijfje met een hoge kraag”. Omdat ze zelf ook klein van stuk is, zegt Saskia zich extra goed te kunnen verplaatsen in de gevoelens van de kleine bruiden. “Ik heb me er in het verleden regelmatig over verbaasd dat kleine bruiden door hun bruidskleding vaak nog kleiner werden gemaakt. Op een gegeven moment bedacht ik dat ik het zelf beter kon. Dat was het begin van Fidélité. Nog steeds maak ik zelf de eerste schetsen van de ontwerpen. De couturier die bij mij in dienst is, doet daarna de rest. “Volgens Saskia hebben veel kleine bruiden die bij haar in de zaak komen het geloof in hun droomjapon verloren. “Dat komt vooral dat zij in bruidszaken met louter confectiemodellen veel ongemakkelijke momenten hebben beleefd. De taille van een japon tot aan je knieën, mouwtje tot over je handen, een decolleté tot op je navel op een sleep aan je japon, die bij nader inzien geen sleep hoort te zijn, is natuurlijk geen pretje.”

Voetstuk daar zetten wij onze bruiden op!
“Over het algemeen kan ik die gedesillusioneerde bruiden vrij snel op hun gemak stellen”, weet de bruidsmodespecialist. “Dat komt natuurlijk ook omdat ik zelf een kleintje ben. Op de een of andere manier schept dat toch vertrouwen. Ook heb ik voor de pas sessies een speciaal voetstuk laten maken Met ” breedband Elastiek kneed’ ik de showjapon als het ware naar het kleine figuur van de bruid, zodat ze daadwerkelijk kan zien hoe het model bij haar staat.” Saskia werkt veel met wilde zijde, waarbij ze de keuze heeft uit maar liefst 1200 verschillende kleuren. “Vanwege de nonchalante, soepele val adviseer ik de kleinere bruid vaak wilde zijde. Je moet je dan echter niet storen aan het feit dat dit natuurproduct kreukt. Kun je daar niet tegen dan in shantungzijde een prima alternatief, al is deze zijde wel synthetisch. Zelf werk ik toch het meest met natuurlijke materialen als: mikado zijde, wilde dupioni zijde of satin duchesse.

Klein en tenger of kort en rond?
Een kleine, tengere bruid met een kleine boezem en smalle schouders krijgt van Saskia een ander advies dan een kleine bruid met bijvoorbeeld een wat smaller bovenlijf, bredere heupen en stevige kuiten. “Deze kleine ronde bruiden adviseer ik regelmatig een korte japon. Ideaal is bijvoorbeeld een tulpmodel omdat de heupen met dit model mooi worden afgekleed. Het hangt van de bruid af bij welke roklengte ze zich prettig voelt en goed kan bewegen. Ook mooi is een japon in een tulpmodel, waarvan de onderkant van voren iets boven de knieën valt en naar achter lager afloopt. De tengere, kleine bruid adviseer ik echter zelden een korte japon. Ook ben ik bij deze bruiden geen voorstander van een strapless japon, omdat ze daarmee nogal vlak en plat worden. Ik adviseer dan liever een haltermodel omdat dat verlengend werkt, of een model met een puntkraag die vanaf de kin naar voren wijst. Zo’n kraag kan wel heel goed als verlenging op een strapless japon worden bevestigd. Om die verlenging gaat het juist bij de kleine bruiden. Overigens krijg je dat effect ook door een sluier te dragen.”

Eerst de lingerie
Tot slot wil Saskia graag het belang van goede bruidslingerie benadrukken. “Ik vind zelfs dat je eerst de lingerie, zoals een bustier, beha of torselet, moet uitkiezen en dan pas de japon moet aanmeten. Een goede beha is het halve werk van de japon. De cup is heel belangrijk voor de coupe, die daarop weer moet aansluiten.”